Pasienthistorie

Min helsereise til en friskere hverdag ved hjelp av riktig mat.

Jeg heter Chrysa Ckizari og jeg oppsøkte Vivi Ann for første gang i midten av juni 2015.

Bakgrunnen for at jeg tok kontakt var det jeg opplevde som store problemer med fordøyelsen, med  mye smerter i magen. Jeg hadde en stadig kvalme, var til tider mye forstoppet, hadde sure oppstøt (refluks) og følte meg oppblåst og stinn hele tiden – uansett hva jeg spiste.

På den tiden var jeg undervektig og klarte ikke å legge på meg. Det virket som om jeg ikke tålte maten jeg spiste, energinivået var lavt og jeg var stadig sliten. Min opplevelse var at jeg ikke mestret hverdagen, og jeg kjente veldig på frustrasjonen i det å ikke strekke til. Jeg søkte internett etter informasjon om min tilstand, men jeg visste jo ikke hva som var rett for meg. En ernæringsfysiolog gav meg råd som ikke fungerte i det hele tatt, og i tillegg det frustrerende i å føle at jeg ikke ble tatt på alvor.

Jeg ble veldig glad da jeg kom til Vivi Ann fordi hun ikke bare er en god terapeut, men også en hyggelig og omsorgsfull person som brydde seg om meg. Hun tok meg og problemene jeg fortalte om på alvor.

Jeg fikk tilrettelagt en kostplan med menyoversikt som jeg i en periode kombinerte med akupunktur. Etter hvert kjente jeg meg gradvis bedre og kunne spise mer av matvarene som jeg tidligere ikke kunne spise. Da kroppen fikk riktig mat og næring kunne jeg også slutte med medisinene jeg hadde tatt fra februar 2015.

Jeg har etter hvert lært mye om fordøyelsen og sammensetning av mat. Jeg kan nå lage matretter som for meg er lettere å fordøye. Jeg forstod gjennom min egen helsetilstand hva mat kan gjøre for kropp og psyken. Hvis jeg skeier ut og spiser mye søtt eller andre raske karbohydrater, vet jeg av erfaring at jeg vil få problemer med magen igjen. I tillegg blir jeg engstelig og kan kjenne en uro inni meg. Jeg vet at jeg trenger fett og proteiner av høy kvalitet for å holde meg aktiv og ha god energi i hverdagen. Riktig mat hjelper meg også til å ha et mer stabilt blodsukker gjennom dagen, noe som også gir energi. Ikke minst takler jeg stress bedre.

I dag er jeg glutenfri og trives med det. Jeg spiser heller ikke raffinert sukker og melkeprodukter. Det har vært riktig for meg.  Det at jeg har tatt kroppen min på alvor, lytter til signalene den gir,  gjør at jeg kan forebygge problemene og holde meg friskere lenger.

Denne helsereisen har inspirert meg til å begynne å jobbe med det som gjorde meg frisk – mat.
Det har medført til at jeg har startet et lite cateringfirma i Oslo, «Nourishing Foods Oslo» som lager sunn, næringsrik, deilig mat som tilpasses for alle uansett diett eller matallergier.

Jeg er selv overbevist om at næringsrik mat er riktig og viktig, og jeg tror på at mat har kraft i seg som virker som medisin. Jeg ønsker nå å hjelpe mennesker til å spise deilig og sunn mat, som de fleste tåler. Det betyr for meg mat uten gluten, melk og raffinert sukker.  Jeg bruker kortreiste råvarer av beste kvalitet som er naturlige og økologiske.

Riktig næring til rett tid har hjulpet meg i oppstarten av mitt nye firma og jeg er veldig glad for mitt nye liv og ny jobb.

Jeg tenker ofte at hvis jeg ikke har kommet til Vivi Ann ville jeg ikke vært frisk nok til å ha startet mitt nye liv og fått troen på meg selv, og dette er noe jeg ikke kan takke henne nok for.

 

Hilsen
Chrysa Gkizari

Vivi Ann Øvergaard

Ernæringsterapeut

Lang erfaring innen
ernæringsterapi.
Utdannet ved Center for
ernæringsterapi CET
i København